- בית
- /
- ניתוחי חזה
- /
- הגדלת חזה
הגדלת חזה
ניתוח הגדלת חזה (Breast augmentation) הוא אחד הניתוחים הפלסטיים היותר מבוקשים בעולם. בארץ נשים רבות בוחרות לבצע את הניתוח הזה מתוך הבנה כי מדובר בהליך רפואי פשוט יחסית וכי התוצאות בהחלט מרשימות.
נשים מתמלאות תחושת בטחון לאחר הניתוח הגדלת חזה, הן גאות בנשיות שלהן והדימוי העצמי שלהן משתפר משמעותית. אך יש לזכור כי הניתוח להגדלת חזה חייב להתבצע על ידי רופא מקצועי מומחה בכירורגיה פלסטית. נשים רבות הן בעלות חזה בעל ממדים קטנים, כתוצאה מגנטיקה או ששדיהן התרוקנו בעקבות תקופת ההיריון וההנקה, או בעקבות ירידה במשקל. שד האישה מסמל פריון, נשיות ומוקד משיכה על ידי בני המין השני ומכאן חשיבותו בעיצוב הגוף הנשי. בימינו נשים בגיל מתבגר יותר בוחרות גם הן לעבור את הניתוח ובמידת הצורך כולל הרמת חזה. מדובר בהליך מהיר ובטוח, המשנה את עיצוב החזה וגודלו באופן שמאפשר למטופלות להרגיש טוב יותר עם גופן, מושכות ונשיות יותר.
לצפייה בתמונות לפני אחרי ניתוח הגדלת חזה לחצי כאן
תהליכי ניתוח הגדלת חזה
במהלך ניתוח הגדלת חזה מחדירים שתלי סיליקון לתוך החזה. ישנן מס' טכניקות לביצוע הניתוח, וכן מגוון סוגים של שתלים, בהתייעצות עם המנתח הפלסטי, בוחרים בטכניקה הניתוחית ובשתל המתאים ביותר. הכירורגיה הפלסטית והשתלים המגוונים מאפשרים ליצור מראה של חזה טבעי ויפה. מנתח פלסטי מיומן יכול לתקן באמצעות ההגדלה מיני פגמים כמו אסימטריה של החזה וכן מומים כשדיים צינוריים TUBEROUS BREAST. בנשים מסוימות ניתן לבצע ניתוח הגדלת חזה באמצעות השתלת שומן FAT GRAFTING שנשאב מאזורי גוף אחרים. מפרידים אותו מהנוזלים המימיים ומהשמן שנוצר בעקבות פגיעה בחלק מהתאים בהליך השאיבה.
את השומן מזריקים לשד לצורך עיצובו והגדלתו. ההליך יכול להתבצע עם בלון ואקום המרחיב את השד הקיים ומשפר את אחוזי הקליטה, או ללא בלון הואקום BRAVA. פתרון טוב לחלק מהנשים (עם עודפי שומן). ולעיתים חלק נספג ולא ניתן לצפות את מידת ההגדלה. במהלך הניתוח מחדירים שתלי סיליקון לחזה המטופלת. כמנתח פלסטי אני מציג בפני המטופלת את האפשרויות המתאימות לה ביותר ויחד איתה אנחנו בוחרים באיזה שתל להשתמש ובאיזה הליך רפואי. הבחירה נעשית בהתאם לקריטריונים שונים כמו מבנה גופה, חשוב שהחזה יהיה בעל פרופורציה מתאימה לגוף, צורת החזה שלה, סוג העור וכן אורח החיים שלה. נשים המגיעות לעשות ניתוח להגדלת חזה רוצות לשנות את גודל וצורת החזה שלהן, מפני שהוא אינו לשביעות רצונן.
טיפול בשדיים נפולים
מקרים של שדיים נפולים (Ptosis) בתחום הכירורגיה הפלסטית, מחולקים ל-3 רמות חומרה:
- קיים מצב שהשדיים נראים נפולים אך הפטמה נמצאת מעל הקפל התת שדי, כך שמבחינת ההגדרה השד אינו נפול. במצב זה הגדלת חזה הינה הפתרון הטוב ביותר החוסך צלקות.
- כאשר השדיים נפולים לפי ההגדרה, המצב חמור יותר ויש צורך לשלב ניתוח הרמת חזה MASTOPEXY יחד עם הגדלתו BREAST AUGMENTATION, משמע ניתוח ממושך יותר במקצת, צלקות ארוכות יותר ועלותו גבוה יותר.
בטרם ניגשים לניתוח הגדלת חזה יש לעשות בדיקות דם הבודקות את בריאות המטופלת כמו כן לוודא שתפקודי קרישת הדם תקינים. כמו כן בדיקות נוספות בהתאם למחלות הרקע וגיל מטופלת, כגון בדיקות תקינות הלב, צילומי חזה וכו'. המטופלת נשלחת לבדיקת שד במרפאת שד ובהתאם לסיפור המשפחתי, ממצאי הבדיקה הידנית וגיל המטופלת נקבע האם לבצע בדיקת ממוגרפיה ו/או אולטרא סאונד של החזה. רק לאחר שמרפאת השד אישרה שממצאי הבדיקות מאפשרות ניתוח, ניתן לנתח.
ניתן להחדיר את שתלי הסיליקון לבית החזה בדרכים הבאות:
1. חתך בבית השחי: יתרונו הוא שאין צלקות על החזה וחסרונותיו נטיית השתלים לעלות למעלה וכאשר נוצר סיבוך לא ניתן לטפל דרך החתך הזה ויש צורך בחתך נוסף סביב העטרה או בקפל התת שדי. מתאים לנשים שבאורך חייהן מסתובבות עם חזה חשוף אחרת איני רואה כל יתרון בשיטה זו.
2. חתך סביב העטרה: (החלק סביב הפטמה), יתרון- אזור שמצלק יפה ועם הזמן הצלקת מטשטשת ומשתלבת עם צורת העטרה וכמעט אינה נראית. החיסרון שבהחדרת השתל – הינו המגע בין השד לרקמת השד ותאורטית סיכון גבוה יותר ליצירת קופסית, למרות שניתן להחדיר את השתל דרך מעטפת ניילון ולהפחית מגע זה. מתאים לנשים שהעטרה גדולה מספיק והחתך בחצי התחתון מאפשר החדרת שתל.טכניקה מקובלת עם תוצאות יפות.
3. חתך בקפל התת שדי: (הגבול התחתון של השד) - זו הגישה המקובלת ביותר בעולם, להחדרת שתלי סיליקון לבית החזה. יתרונה - הגישה הקלה והבטוחה, עם פחות סיבוכים. החיסרון - מדובר בחתך בעור בריא, שאמנם מוסתר בקפל התת שדי, אך ניתן תמיד לראותו, בעיקר כשלובשים ביקיני מינימאלי. אני מבצע את כל השיטות בהתאם להחלטה המתקבלת עם המנותחת.
מיקום השתל בניתוח הגדלת חזה:
1. מתחת למעטפת השריר מיקום שבלשון הציבור מוכר כמעל לשריר. השד הטבעי ממוקם מעל לשריר כך שטבעי שהחדרת משתל למיקום זה תהיה המועדפת מבחינה אסתטית, כדי לקבל מראה טבעי וגם התנהגות טבעית. בבדיקה בעת הייעוץ, פוגשים נשים המתאימות לטכניקה זו מאחר שכושר הכיסוי של השד הקיים שלהן עבה מספיק, כך שהשתל יהיה מרוחק דיו מפני העור. ההחלמה במיקום זה קלה יותר ומלווה בפחות כאבים.
2. חלל משולב בציבור מוכר כמיקום מתחת לשריר. השימוש שלי בשיטה זו בניתוחים, כאשר כושר הכיסוי של השד קטן ויש להרחיק את השתל מפני העור. בניתוח זה ממקמים את השתל כך ,שחלקו העליון נמצא מתחת לשריר וחלקו התחתון מעל והתוצאות נראות יפות לעין. החיסרון - לעיתים ההתנהגות לא כל כך טבעית ובעת הפעלת שרירי החזה ניתן לצפות לכיווץ בתוך השד ובעת ריצה השדיים אינן מתנועעות לגמרי בטבעיות. יש לדעת שהניתוח מלווה בכאבים קשים יותר מאשר שמיקום השתל מעל לשריר.
סוגי שתלי הסיליקון למיניהם
ישנם מספר סוגי שתלים השונים בצורתם, איכותם והחומר מהם מיוצרים:
- שתלי הסיליקון - מורכבים ממעטפת סיליקון קשה ,חלק או מחוספס ובתוכם סיליקון ג'ל שאינו נוזלי ואינו מתפזר, כאשר המעטפת הקשה נקרעת. שתלים אלה מיוצרים ע"י חברות שונות מארה"ב, צרפת, ברזיל קוריאה וכו', שתלי ה PIP הצרפתיים לא עמדו בסטנדרטים הרפואיים וסיכנו את ציבור המנותחות. לכן חשוב לבחור בשתלים אשר עוברים ביקורת איכות מחמירה, כמו ה FDA האמריקאי. נתון חשוב נוסף שצריך לבדוק הוא שהחברה המייצגת הישראלית הינה גדולה, יציבה ובעלת מוניטין.
- שתלי פוליאורטן – שתלים הבנויים ממעטפת פוליאורטן ובתוכן סיליקון ג'ל, בדומה לשתלי הסיליקון. שתלים אלה נאסרו לשימוש שנים רבות מאחר ונחשדו למחוללי סרטן וכן קשה מאוד להוציא את השתלים הנ"ל, ללא פגיעה ברקמת השד. היום אין להם אישור של ה FDA , אך הם בשימוש בארץ.
- שתלי שומן – שומן נשאב מאזורי גוף אחרים ומושתל לאחר הכנתו להשתלה לשדיים.
צורתם של השתלים
- השתלים גם שונים בצורתם - ישנם שתלים עגולים בגבהים שונים כלומר, שתלים שהפרופיל שלהם שטוח יותר ואחרים בולטים יותר. ברור שאם נשווה 2 שתלים בנפח זהה, עם פרופיל נמוך וגבוה, הם יהיו שונים גם בקוטר. שתל שטוח, קוטרו רחב יותר ושתל גבוה קוטרו קטן יותר.
- צורה נוספת היא השתל האנטומי, זהו שתל אליפטי, הנבחר לפי הגובה ורוחב השד וצורתו בצורת טיפה. החלק העליון שטוח יותר והתחתון בולט יותר. מניסיוננו שתלים אלה מתאימים יותר לנשים ששדיהן קטנים מאוד ממש שטוחות.
- סוג נוסף של שתלים המשמש אותנו בעיקר לשחזורי שד הינו שתל BACKER - שתל סיליקון הבנוי משני חללים. החיצוני בתוכו סיליקון ג'ל כבשתלים הרגילים והפנימי חלל הניתן למילוי ע"י סליין (מי מלח ) דרך פומית תת עורית, המאפשר שינוי בנפח השד.
מספר דברים שחייבים לדעת בקשר לשתלים:
א. לנשים שעברו הגדלת חזה עם שתלי סיליקון יש פחות סרטן שד מאשר באוכלוסיה הרגילה, אך האבחון באמצעות ממוגרפיה יכול להיות בעייתי מאחר והשתל חוסם חלק מקרני הרנטגן, במקרים אלה יש לעשות MRI.
ב. ניתוח הגדלת חזה אינו פוגע ביכולת להניק ואין איסור להנקה.
ג. המלצות האחרונות של ה FDA הינה להחליף את השתלים כל 10 שנים.
ד. עדיין אין ודאות חד משמעית שתאי הגזע הנמצאים בשומן אינם יכולים לגרום להתפרצות של סרטן השד שהיה בעת הניתוח בתחילת דרכו ולא אובחן בבדיקות רוטיניות לפני הניתוח.
רוב הניתוחים להגדלת החזה נעשים ע"י שתלים עגולים, התוצאה טובה יותר וישנם פחות סיבוכים משתלים אנטומיים, כאמור - שתלים אנטומיים מתאימים בעיקר לחזה שטוח. פרופיל השתלים נקבע בהתאם לגודל השתל אשר נקבע בהדמיה ורוחב החזה בבדיקה. בחירת השתל המתאים נעשית בעת הייעוץ במרפאה ובעזרת הדמיות הנותנות למטופלת מושג בנוגע לתוצאות הסופיות ומביאות לשביעות רצון המטופלות ב- 90% מהניתוחים. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית או כללית. בעבר היו מבצעים ניתוחים בעיקר באמצעות הרדמה מקומית וטשטוש, כיום הליך הניתוח נעשה בהרדמה כללית מאחר שהרדמה כללית בטוחה יותר ממקומית עם טשטוש.
כמה זמן אורך הניתוח?
ההליך הרפואי של הגדלת החזה נעשה בהרדמה כללית נמשך פחות משעה, בין 20- 45 דקות. את הסיבוכים הנדירים בניתוח הגדלת חזה מחלקים לאלה היכולים להופיע בכל ניתוח כגון - דימום, זיהום וצלקת לא יפה כאמור נדירים ביותר ומטופלים בקלות, סיבוכים ספציפיים יותר - איבוד תחושה אשר לרוב אחרי מס' חודשים חוזרת, אולי לא למצב הראשוני אך למצב שאינו מפריע. הבדלים בגובה השתלים עקב כוח הכובד כאשר עיסוי מתאים או רצועה לוחצת מחזירים אותם למקום.
הסיבוכים הנוספים המצריכים התערבות ניתוחית
1. קופסית CAPSULE (מעטפת מרקמת חיבור הנוצרת סביב שתלי הסיליקון,לא מופיע בשתלי פוליאורטן) הגורמת להתקשות ועיוות בצורת השד ברמות שונות, מצריכה טיפול ניתוחי, למרות שקיימת התקשות קלה המנותחות לרוב לא רוצות בניתוח מתקן.
2. מצב נוסף הוא של הופעת גלים RIPPLING שגם מצריך ניתוח מתקן במצבים אלה ניתן לשקול להחליף השתלים לשתלי פוליאורטן.
3. דליפת שתלים במיקרים של שתלי סיליקון, מבצעים ניתוח קל דרך החתך הניתוחי, פותחים את הקופסית מוציאים את השתל שוטפים ומכניסים שתל חדש שתלי הפוליאורטן בעיתיים יותר - אין קופסת לכן יש להוציא השתל עם חלק מרקמת השד.
אם אנחנו חוזרים 200 שנה אחורה, נוכל לראות כי כבר לפי כל כך הרבה שנים נשים חלמו על ניתוח להגדלת החזה שלהם וכנראה בשל הביקוש החלו רופאים מנתחים בעולם הכירורגיה הפלסטית לחשוב על דרכים לעשות זאת וכך זה היה. הניתוח להגדלת חזה התבצע בגרמניה אבל שתלי הסיליקון עדיין לא היו בשימוש, במקום סיליקון השתמשו הרופאים בשומן ששאבו מחלקי הגוף של האישה, במקרה הספציפי הזה – הישבן. בשנות ה - 60 החלו לפתח את שתלי הסיליקון הראשונים עד היום כאשר השכלול של השתלים לא מסתיים לעולם ויותר שתלים מקבלים הכרה מגופים בינלאומיים. בעולם הרפואה חומר הסיליקון נקרא דימתיל פוליסילוקסן והוא מצופה בפולימר שקובע את איכות רמת הקושי או הרוך של הסיליקון. השתל יכול להיות קשה ומוצק או רך ונוזלי.
סוגים של סיליקון
מה שמבחין בין שתל אחד למישנהו הוא הציפוי של השתל או הצורה שלו. יש כאלה שעטופים בציפוי קשיח או בציפוי בחומר הפוליאורתן אבל החומר אינו מאושר על ידי ה FDA.
הסוגים השונים משתנים בהתאם לצורה, ישנם שתלים שצורתם עגולה ושתלים אנטומיים.
- השתלים העגולים מתחלקים ל 2 – יש כאלה עם פרופיל גבוה ויש כאלה עם פרופיל נמוך.
- השתלים האנטומיים בעלי מאפיינים לא סימטריים עם נראות יותר טיבעית, הם מדמים את הצורה של השד בעלת פרופיל נמוך או גבוה.
החסרונות בשתלים
- יש לשתל האנטומי חסרון מרכזי, הוא לא נשאר קבוע, יש לו נטייה להסתובב והצורה של השד משתנה, לכן ברוב הניתוחים הרופאים משתמשים בשתלים העגולים ורק במקרים של חזה שטוח לגמרי משתמשים בשתל האנטומי.
- החסרון בשתלי הסיליקון – הם נוטים להתקשות קוראים לתופעה "התקשות קופסית" – השד מתקשה כאשר נוגעים בו, זה מקרה נפוץ אצל עד 5% מהמטופלות. הרקמה סביב השתל מתקשה ונוצרת צלקת, השד מתקשה עוד יותר ונוצרת תחושה של גל שניתן לזהות אותו אם הטופלת במצב כפוף והשד כלפי מטה.
הבחירה של השתל הנכון – על פי מספר גורמים בוחרים את השתל הנכון
- קווי המתאר של השד
- רוחב השד
- המבנה של השד
- הנפתח של השד
- הרוחב של בית החזה
- מבנה הגוף – מבנה גוף רזה, ממוצע או כבד.
שתלי סיליקון עוברים תהפוכות טכנולוגיות ושיכלולים במהלך השנים וחיי השתל מתארכים והסיליקון יכול להחזיק גם 20 שנה אך ישנם מקרים מעטים מאוד בהם מתחת גידול סרטני בקופסית ועל מנת למנוע זאת מומלץ להחליף את השתל פעם ב 10 שנים ותמיד לעקוב אחר האיזור של השתל על ידי בדיקות מעקב תקופתיות.
לסיכום - ניתן לומר יש סיבוכים כמו בכל ניתוח שאינם בהכרח תלויים במנתח , ישנם פתרונות ולמזלנו הסיבוכים נדירים. לפרטים נוספים על ניתוח להגדלת החזה צרי קשר עם הקלינקה של דר' וינברג.