- בית
- /
- ניתוחי חזה
- /
- גניקומסטיה
גניקומסטיה


גניקומסטיה הינה תופעה שבה החזה הגברי גדול בצורה קבועה. מדובר במצב אינו רצוי מבחינה אסתטית ומהווה הפרעה חברתית ותדמיתית, אצל בני נוער ומבוגרים כאחד והפתרון הוא הקטנת חזה לגבר.
מקור המילה - יוון, מורכבת מהמילים אשה (גניקו), ושדיים (מסטוס ביוונית). בעבר היה מקובל לחשוב כי ישנו טיפול תרופתי היכול לתקן במעט את המצב, אך כיום מובן כי לתוצאות טובות אשר יבטלו את הבעיות התדמיתיות, דרושה התערבות כירורגית למתן פתרון ניתוחי.
* למעבר לתמונות לפני אחרי גניקומסטיה - לחץ כאן
הסיבות לחזה גברי מוגדל
הגניקומסטיה יכולה להופיע כבר בלידה, להתפתח בגיל ההתבגרות או להופיע אצל מבוגרים.
לחזה גברי מוגדל ישנן סיבות אפשריות רבות, הנה חלק מהן:
• השמנת יתר
• תורשה
• הפרעות הורמונליות שונות
• הפרעות בתפקודי כליות או כבד
• נטילת תרופות או סמים מסוימים כמו סטרואידים ומריחואנה.
איבחון הקטנת חזה לגבר
הרפואה מחלקת את הגניקומסטיה ל - 3 דרגות חומרה שבהן ניתן לאבחן את תופעת השד הגברי:
• גוש רקמת שד רקמה קשה יותר במישוש המרוכז מתחת לפטמה והעטרה בלבד. החזה עצמו אינו מפותח או שמן.
• גניקומסטיה גדולה יותר בחזה שומני וללא עודף עור ניכר.
• גניקומסטיה מפותחת עם עודפי עור ניכרים, במצבים כאלה ניתן לראות שדיים אמיתיים ומפותחים.
גניקומסטיה מוגדרת כהגדלה של שד הגבר, אשר נראה לעיתים כשד אישה בגוף של גבר. כ65% מנערים בגיל ההתבגרות חווים הגדלה של החזה במידה זו או אחרת תלוי במספר הקולטנים בחזה להורמונים המיניים. לרוב זה מצב החולף תוך 1-2 שנים. הטיפול בדר״כ נעשה באלה שהמצב לא חולף אצלם גורם לדפורמציה במבנה הגברי הרגיל ואיתו לפגיעה בדימוי הגוף הגברי .וכן קושי תפקודי. הם נמנעים מלהוריד חולצה בים או בברכה ובמלתחות. גורם בעיקר בגיל ההתבגרות לקשיים חברתיים.
מבחינה טיפולית ישנם 3 סוגים של גניקומסטיה:
- גניקומסטיה של גיל ההתבגרות כשבמרבית המקרים המופיעה בשל שינויים הורמונליים בגיל זה, לרוב חולף. רק בחלק קטן מהנערים המצב נשאר. הוא בא לידי ביטוי בהתפתחות של רקמה פיברוטית קשה מתחת לעטרה. לעיתים גודל השד יכול להגיע לממדים גדולים בעיקר במקרים של השמנת יתר.
- גניקומסטיה המופיעה בגיל מבוגר יותר בדר״כ מעל גיל 50 לרוב קשורה לעליה במשקל. כאן ההרחבה יותר דיפוזית. גם במקרים אלה יש שינויים הורמונליים כגון ירידה ברמת הטסטוסטרון.
- גניקומסטיה פתולוגית המופיעה בילדים בגיל 10 או במבוגרים יותר, מאופיינת בצמיחה מהירה של השד. במקרים אלה יש לשלול גידולים המפרישים חומרים דמויי הורמונים. מלבד הצמיחה המהירה יש המתלוננים על כאב דו צדדי בשדיים. מצב זה קשור גם למתן תרופות הורמונליות כמו סטרואידים אנבוליים שמפתחי הגוף השונים משתמשים בהם. כמו גם משתמשי מריחואנה, והסובלים ממחלות כבד. לאחרונה נמצאו הורמונים גם במים בעקבות הטיפול בהם בלולים וכו׳. במקרים אלה יש להפסיק תרופות או לטפל במחלה הבסיסית ורק אז הטיפול הניתוחי.
תסמינים לגניקומסטיה
כשמגיע הפציינט ליעוץ הוא נשאל לגבי מהלך הגדילה של החזה, באיזה גיל, מה קצב הגדילה, האם מלווה בכאבים, שינויים במשקל הגוף, שימוש בתרופות הורמונליות או מריחאונה, תסמינים כמו ירידה במשקל, הזעת לילה, איבוד תאבון, הרגשה כללית רעה במקרים אלה יש לחשוב על גניקומסטיה פתולוגית. כמו כן כאשר ישנם שינויים בראיה וחוש הריח יש לחשוב ולשלול גידולים בהיפופיזה (יותרת המוח).
בבדיקת הערכה של קושי הרקמה וגודלה מתחת לעטרה והפטמה מהו המרכיב השומני. (לציין שכדאי לבצע אולטראסאונד כדי לאמת שאכן מדובר בגניקומסטיה אמיתית כדי שחברות הביטוח ישתתפו בהוצאות הניתוח.) וכן יש לבדוק סימטריה בדיקת אשכים לשלילת גוש באשכים.
מעבדה אני ממליץ לשלוח לאנדוקרינולוג עם בדיקות דם בעלות פרופיל הורמונלי כולל תפקודי תירואיד במקרה של חשד לבעיה בהיפופיזה רצוי MRIמוח.
מתי כדאי לבצע ניתוח גניקומסטיה?
את הניתוח יש לבצע במקרים שמדובר במצב המפריע לדימוי העצמי ובעקבותיו הפגיעה החברתית זאת לאחר ששללנו את המצבים הפתולוגיים ושימוש בתרופות שיכולים לגרום למצב.
מטרת הפעולה הניתוחית להוריד את נפח השד ולתקן את מעטפת העור.
הליך ניתוח הגניקומסטיה
את הנפח השד ניתן להקטין ולעצב באמצעות כריתה של הגוש הפיברוטי בלבד, דרך חתך בקוטב התחתון של העטרה, במקרים שממש הגוש מוגדר מתחת לעטרה וללא עודפי שומן מסביב, מצב שגורם לבליטה של הפטמה והעטרה. את הניתוח ניתן לבצע בהרדמה מקומית או כללית, חשוב להדגיש שכדי לא לגרום לשקיעה של הפטמות יש להשאיר כ 5-10 מ״מ של רקמה פיברוטית מתחת לעטרה. מדובר בניתוח שההחלמה איננה מלווה בכאבים משמעותיים ועם מינימום של סיבוכים ושביעות רצון טובה של הפציינטים.
פרוצדורה אחרת לטיפול הנה שאיבת שומן בלבד, לטיפול בגניקומסטיות שומניות כשהגוש הפיברוטי רך יותר ומכיל בעיקר שומן. מדובר במקרים בודדים, בדר״כ בגברים צעירים ושמנים. לאחר הפעולה יש להצמיד את מתלה העור לרקמה העמוקה ע״י גופיה לוחצת למנוע חללים שעלולים להתמלא ע״י נוזל אשר נקרא סרומה למשך כ10-14 יום . ההחלמה איננה מלווה בכאבים משמעותיים מבחינת סיבוכים אי סדירות ואסימטריה יכולים לקרות וניתן לתקנן בקלות.
פעולה נוספת היא שילוב של כריתה ושאיבה זו הפעולה הניתוחית המתאימה למרבית המקרים הפונים לטיפול בגניקומסטיה שכיחה ביותר ונותנת את התוצאות הטובות והמושלמות ביותר. גם במקרים אלה יש להשתמש בגופיה לוחצת למנוע סרומות למשך 10-14 יום.
במקרים בהם יש גניקומסטיה גדולה והעור לא מגיב לשינויים בנפח, ניתן להעריך בבדיקה שלפני הניתוח אם יש צורך בכריתת עודפי העור. ישנם מקרים גבוליים שכדאי לעשות ב 2 שלבים ראשית להקטין את נפח השדיים, להמתין ולאפשר לעור להתכווץ. במידה וזה לא קורה בשלב שני יש לכרות את עודפי העור.
במרבית המקרים את עודפי העור ניתן לכרות רק סביב העטרה כך שהצלקת מטושטשת ומשתלבת בגבול בין העטרה לעור הרגיל. במקרים הקשים יותר אין מנוס מצלקת בדומה להקטנת חזה באשה, כלומר הניתוח מסתיים בצלקת סביב העטרה ומהעטרה ועד לקפל התת שדי (סוכריה על מקל).
תהליך ההחלמה מהניתוח
ההרדמה בניתוח הגניקומסטיה היאהרדמה מלאה לרוב, למרות שניתן לבצע את הניתוח גם בהרדמה מקומית, במידה ויש צורך כזה. ההחלמה, נגזרת משיטת הניתוח. ברוב המקרים לאחר ניתוח הקטנת חזה גברי, יש ללבוש גופיית לחץ הדומה למחוך למספר שבועות, כדי לזרז את תהליך הריפוי ולמנוע הצטברות נוזלים והפרשות באזור המנותח.
רמת הכאב מניתוח הקטנת חזה לגבר נמוכה לרוב, והחזרה לפעילות רגילה נעשית בהדרגה ובתוך ימים ספורים. החזרה לפעילות ספורטיבית לוקחת מעט יותר זמן. חשוב לדעת ולהבין כי המראה הסופי של אזור הניתוח יתעצב רק כעבור מספר חודשים כאשר הצלקות יגלידו והאזור יחלים לגמרי.
מאות מכתבי תודה של מטופלים גבריים מלמדים אותנו כי בעיית השדיים המוגדלים אצל גברים הינה בעיה אסתטית המניבה בעיות תדמית קשות – אך ניתנת לטיפול ותיקון. הסבל הנגרם למטופל בשלבי ההתמודדות עם החזה הגברי קשות פי כמה מהליך הניתוח וההחלמה.
התגברו על הבושה ופנו עוד היום אל מרפאות ד"ר וינברג לקביעת פגישת ייעוץ והדמיה לא מחייבת, אשר במהלכה תוכלו להבין לעומק את הפתרונות הניתנים לבעיית החזה הגברי.